A 2013. március 01-től 2014. június 30-it tartó program a bűnelkövetés és az áldozattá válás szempontjából kiemelten veszélyeztetett gyermekekre, illetve a fiatalkorúakra irányult. A projekt keretében kiemelt hangsúlyt helyeztünk ezen veszélyeztetett korosztály áldozattá és bűnelkövetővé válásának megelőzésére, a normaszegéssel járó társadalmi hátrányok csökkentésére, valamint integrációs esélyeik növelésére.

 

A projekt célcsoportja egyrészt az iskolai oktatásban lévők, illetve az iskola világából kikerült fiatalok, másrészt a gyermek- és fiatalkorúakkal foglalkozó szakemberek voltak.

A program keretében a szakemberek számára tréningeket szerveztünk, ahol jól hasznosítható, könnyen elérhető információkat, módszereket ismertettünk meg velük arról, hogy az iskolai erőszakhoz, bűnelkövetéshez, áldozattá váláshoz vezető okokat felismerjék, és időben tenni tudjanak ellene.

A középiskolások Visegrádon, az általános iskolások Csillebércen nyári táborokban vehettek részt, ahol a rendőrség és a polgárőrség szakemberei, valamint addiktológusok osztottak meg számukra hasznos ismereteket a bűnmegelőzésről, illetve az áldozatvédelemmel kapcsolatos témákról.

Az iskolai oktatásból kikerült fiatalok számára Dabason és Tatárszentgyörgyön állásbörzét szerveztünk, ahol önéletrajzírással, álláskereséssel kapcsolatos tanácsokat kaphattak a szakemberektől.

A rendőrség aktív közreműködésének köszönhetően a Kakucsi Általános Iskola, a Pálóczi Horváth István Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium diákjai bűnmegelőzési napokon, illetve interaktív előadásokon kerülhettek kapcsolatba a projekt során átadni kívánt szakmai tartalommal.

A „Megelőzünk….” projekt eredményeképpen a résztvevő kamaszok mélyebb, árnyaltabb képet kaptak a bűnelkövetés problematikájáról, hatékony konfliktuskezelési, probléma-megelőzési technikákat tanultak meg önvédelmük érdekében, továbbá erősödött az iskola és a rendőrség együttműködése a fiatalok bűnelkövetővé és áldozattá válásának megelőzése érdekében.

                          Infoblokk3_ESZA_egyes terv